Ken jij de 60-30-10 regel al?

 

De bank, daar zijn we wel uit maar de kleur.. pfoe !

Eén troost je bent niet de enige, onbewust voelen we ons aangetrokken tot bepaalde kleuren, kwestie van smaak, goed gevoel en emotie. Om dat gevoel te vertalen en toe te passen, is vaak lastig zeker voor grote objecten als een bank, die door omvang de 'toon' zet in de kamer.

 

In dit artikel lees hoe je de 60-30-10 regel toepast, en dat de kleur van je bank, de ruimte kan beïnvloeden én aanvullen.

Hoesstof Romo Linara
Hoesstof Romo Linara

Want, het gaat niet alleen wat je mooi vindt...

Maar ook wat aansluit bij de lichtinval in huis, de afmeting van de ruimte, en of de kleur matcht met meubels en kleuren die al aanwezig zijn.

Komt er bijvoorbeeld veel (warm) licht naar binnen dan kan je eigenlijk met kleur alle kanten op. Minder lichtinval? Denk dan aan warme afgezwakte kleuren tot offwhite zoals de afbeelding hieronder dit maakt ruimer en lichter.

Tekst gaat door onder de afbeelding.

Hoesstof Romo Linara
Hoesstof Romo Linara

Wil je vooral rust in de woonkamer ? Denk dan aan een kleur in dezelfde kleur- familie*  als de muur dan valt de bank als het ware weg tegen de achtergrond. Gooi er wat kussens op die matchen met de overige kleuren in het vertrek zodat het pit en samenhang krijgt.

* Beige tot crème, eierschaal, antraciet tot kalk- grijs- wit enz.

 

Is de ruimte groot, hoog en licht, dan wil je dit juist voorkomen en kan het kleurgebruik voor muren, plafond en meubels gedurfd en theatraal. 

 

Een handige "houvast" is de 60-30-10-regel, 60 procent hoofdkleur, 30 procent een tweede kleur zoals stoelen, vloerkleden, banken, en 10 procent in de derde kleur. Denk aan van kunst, objecten en accessoires.

Tekst gaat door onder de afbeelding.

Romo Linara stoffen
Romo Linara stoffen

Andere hoes nieuwe bank.

Wat je ook beslist, tussen deze kleuren is je favoriet er altijd bij. Bovendien kan je altijd van hoes kleur veranderen, een bank met afneembare hoes verandert gewoon met je smaak mee. 

 

Tekst gaat door onder de afbeelding.

Gaat je voorkeur uit naar een aanwezige kleur, en komt de bank voor of dichtbij een zonnig raam? Zorg dan voor een goede zonwering, hoe donkerder de kleur hoe sneller de kleur vervaagt. Bij lichte neutrale tinten is dat nauwelijks zichtbaar. 

 

Tekst gaat door onder de afbeelding.

Houd je net als ik van veranderen? Dan is een lichte hoesbank de beste keus. Alle kleuren passen er bij - op - en onder. Geeft licht in huis, je raakt er minder snel op uitgekeken en het past bij elke interieur stijl. Niet praktisch? De hoes kan gereinigd, (of om gewisseld b.v. zomer- winter kleur) dáár hoef je dus niet over in te zitten. 


OOK HANDIG ..

Nuttige links.


Reactie schrijven

Commentaren: 0