Ken je de 60-30-10 regel al?

 

De bank, daar zijn we wel uit maar de kleur pfoe...

Eén troost je bent niet de enige die dat lastig vind, onbewust voelen we ons aangetrokken tot bepaalde kleuren, kwestie van smaak, gevoel en emotie.

Alleen dat gevoel vertalen en toe passen, is vaak lastig zeker voor grote objecten als een bank, die door zijn afmeting meteen opvalt en de de 'toon' zet in de kamer.

 

Met deze tips en de 60-30-10 regel kom je er vast wel uit, lees verder.

 

Hoesstof Romo Linara
Hoesstof Romo Linara

Het gaat om de balans.

Zoals de lichtinval in huis, afmeting van de ruimte, en of de kleur matcht met meubels en kleuren die al aanwezig zijn. Komt er b.v. veel (warm) licht naar binnen dan kan je eigenlijk met kleur alle kanten op. Minder lichtinval? Denk dan aan warme afgezwakte kleuren tot offwhite zoals de afbeelding hieronder dit maakt ruimer en lichter.

 

Tekst gaat door onder de afbeelding.

Hoesstof Romo Linara
Hoesstof Romo Linara

Wil je vooral rust in de woonkamer ? Denk dan aan een kleur uit dezelfde kleur- familie als de muur dan valt de bank minder op. Gooi er wat kussens op die matchen met de overige kleuren in het vertrek zodat het pit en samenhang krijgt. 

 

Is de ruimte groot, hoog en licht, dan wil je dat juist voorkomen,

en kan het kleurgebruik voor muren, plafond en meubels gedurfd of theatraal.

 

Een handige "houvast" hierin is de 60-30-10-regel; gebruik 60 procent hoofdkleur, 30 procent tweede kleur zoals stoelen, vloerkleden, banken, en 10 procent in de derde kleur. Denk aan van kunst, objecten en accessoires.

 

Tekst gaat door onder de afbeelding.

Romo Linara stoffen
Romo Linara stoffen

Andere hoes is weer een nieuwe bank.

Wat je ook beslist, de kleur is er altijd bij. Bovendien kan je altijd van hoes kleur veranderen, want een hoes bank verandert gewoon met je smaak mee. 

 

Tekst gaat door onder de afbeelding.

Gaat je voorkeur uit naar een aanwezige kleur, en komt de bank voor of dichtbij een zonnig raam? Zorg dan voor een goede zonwering, hoe donkerder de kleur hoe sneller kleur vervaagt.

Bij lichte neutrale tinten is dat nauwelijks zichtbaar. 

 

Tekst gaat door onder de afbeelding.

Houd je net als ik van veranderen? Dan is een lichte hoesbank de beste keus. Alle kleuren passen er bij - op - en onder. Geeft licht in huis, je raakt er minder snel op uitgekeken en het past bij elke interieur stijl. Niet praktisch? De hoes kan gereinigd, (of om gewisseld b.v. zomer- winter kleur) dáár hoef je dus niet over in te zitten. 


OOK HANDIG ..

Nuttige links.


Reactie schrijven

Commentaren: 0